Skip to main content

Το μπάνιο στα περισσότερα σπίτια είναι ένα καθαρά «βοηθητικό» και χρηστικό δωμάτιο. Είναι ο χώρος στον οποίο κάνουμε μπάνιο και καταφεύγουμε όταν μας «καλεί η φύση». Γι’ αυτό και συνήθως οι αρχιτέκτονες και οι σχεδιαστές δεν αφιερώνουν και πολύ χρόνο
στο σχεδιασμό του και φροντίζουν να το κρατούν και όσο πιο μικρό γίνεται, προκειμένου να κερδίσουν χώρο για τα άλλα, πιο σημαντικά δωμάτια του σπιτιού. Τα περισσότερα μπάνια λοιπόν είναι συνήθως όχι μόνο μικρά, αλλά και ο σχεδιασμός τους κάθε άλλο παρά άνετος και βολικός είναι. Με άλλα λόγια, συνήθως πρόκειται για «στρυμωγμένους» στους οποίους μάλιστα μπορεί να είναι και δύσκολο να κινηθεί κανείς με άνεση.

Το ότι ένα μπάνιο είναι μικρό όμως, δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει και εύχρηστο και κάπως βολικό. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη διάθεση, έμπνευση και φυσικά χρόνος. Τα τελευταία χρόνια οι ειδικοί στις ανακαινίσεις και τη διακόσμηση έχουν κάνει πραγματικά θαύματα όσον αφορά τη διαρρύθμιση των μικρών μπάνιων κι έχουν καταφέρει να κάνουν ακόμη και απελπιστικά μικρά μπάνια εύχρηστα και βολικά. Ας δούμε μερικά από τα καλύτερα Tips μπάνιου, τα περισσότερα από τα οποία μπορείτε κι εσείς να εφαρμόσετε στο δικό σας μπάνιο.

Ο οβάλ νιπτήρας

Οι περισσότεροι νιπτήρες έχουν τετράγωνο σχήμα. Το τετράγωνο δεν παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα σαν σχήμα στα μεγάλα μπάνια, αλλά είναι μεγάλο πρόβλημα για τα μικρότερα. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι σχετικά απλός: ένας τετράγωνος νιπτήρας έχει γωνίες και άρα έχει και μεγαλύτερο «αποτύπωμα» στο χώρο. Οι πιο μοντέρνοι, οβάλ νιπτήρες έχουν μικρότερο «αποτύπωμα» ενώ αν συνδυαστούν με ένα όμορφο και πρακτικό έπιπλο με συρτάρια και ντουλαπάκια, μπορούν να προσφέρουν και πολλές λύσεις για την αποθήκευση αντικειμένων. Γενικά, να ξέρετε ότι τα παραλληλόγραμμα σχήματα με γωνίες και οι μικροί χώροι, δεν ταιριάζουν.

Τα «χωνευτά» ράφια

Αν ο χώρος στο μπάνιο σας είναι ήδη περιορισμένος, τότε αν κρεμάσετε και ράφια και κρεμάστρες στον τοίχο, απλά θα τον κάνετε πιο μικρό, αφού τώρα θα έχετε και πράγματα που προεξέχουν από τον τοίχο και στη  ουσία είναι σαν φέρνουν τον τοίχο πιο μπροστά. Μία πολύ καλή λύση για τα μικρά μπάνια – πάντα εφόσον επιτρέπεται από άποψη μηχανικής και στατικότητας – είναι τα χωνευτά ράφια και οι αποθηκευτικοί χώροι. Δημιουργώντας εσοχές στους τοίχους στις οποίες μπορείτε να τοποθετήσετε ράφια, αμέσως κερδίζετε πάρα πολύ χώρο. Όσον αφορά τις πετσέτες, αντί να τις κρεμάτε μπορείτε απλά να τις τοποθετείτε διπλωμένες στα χωνευτά ράφια σας, πράγμα που θα δώσει και μία πιο καθαρή και οργανωμένη εικόνα στο μπάνιο σας.

Αλλαγή της πόρτας

Κακά τα ψέματα, στα περισσότερα μπάνια η πόρτα είναι πρόβλημα. Οι πόρτες με μεντεσέδες που έχουμε στο σπίτι μας απαιτούν και πολύ ελεύθερο χώρο προκειμένου να μπορούν να ανοίξουν και να κλείσουν, πράγμα που δεν είναι πρόβλημα για ένα σχετικά μεγάλο δωμάτιο, αλλά στερεί πολύτιμο χώρο από ένα μικρό, στο οποίο ακόμη και το παραμικρό εκατοστό ελεύθερου κι εκμεταλλεύσιμου χώρου μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά. Μπορείτε λοιπόν να αντικαταστήσετε την πόρτα με μεντεσέδες με μία συρόμενη η οποία θα κάνει εξίσου καλή δουλειά όσον αφορά την υγρασία και τις μυρωδιές και δεν θα απαιτεί τη ύπαρξη ελεύθερου χώρου για να λειτουργήσει κανονικά.

Απομάκρυνση μπανιέρας

Οι μπανιέρες πλέον θεωρούνται περιττές στα μπάνια και ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι το γεγονός ότι σχεδόν ποτέ δεν χρησιμοποιούνται για τον σκοπό τον οποίο κατασκευάστηκαν, δηλαδή το μπάνιο – και όχι το ντους – με αποτέλεσμα να πιάνουν απλά χώρο, ο οποίος στα μικρά μπάνια είναι πολύτιμος. Η αντικατάσταση της μπανιέρας με ντουζιέρα λοιπόν μπορεί να απελευθερώσει πάρα πολύ χώρο και να κάνει το μπάνιο σας πολύ πιο άνετο. Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι η ντουζιέρα πρέπει να τοποθετηθεί στη γωνία του μικρού μπάνιου για να μένει όσο το δυνατόν περισσότερος ελεύθερος χώρος.

 

Βρείτε εδώ τα έργα μας και ζητήστε μας μια προσφορά για να ανανεώσετε το χώρο σας!