Skip to main content

Προϋπολογισμός κόστους

Η δημιουργία και η τήρηση κάθε προϋπολογισμού, είναι πάντα μια πρόκληση από μόνη της. Η δημιουργία προϋπολογισμού κόστους για ένα έργο ανακαίνισης που πολύ πιθανόν να μην έχετε ξανακάνει, είναι σίγουρα ακόμη μεγαλύτερη. Για το κόστος ανακαίνισης ενός σπιτιού, η δημιουργία ενός εφικτού προϋπολογισμού απαιτεί λεπτομερές σχέδιο και αρκετή έρευνα.

Σε αυτό το άρθρο, καλύπτουμε τα βασικά βήματα ώστε να δημιουργήσετε έναν προϋπολογισμό ανακαίνισης που δε θα σας επιτρέψει, αν το ακολουθήσετε βέβαια, να κάνετε υπερβολικές δαπάνες για την επόμενη ανακαίνιση της κατοικίας σας.

Πόσο κοστίζει η ανακαίνιση ενός σπιτιού;

Ένα μέσο κόστος ολικής – ριζικής ανακαίνισης ενός σπιτιού 80τ.μ. είναι €25.000. Όπως είναι εύκολα κατανοητό, ανακαινίσεις που γίνονται σε παλαιότερες κατοικίες, τείνουν να κοστίζουν περισσότερο από ανακαινίσεις σε νεόκτιστα, ειδικά εάν η καλωδίωση, τα υδραυλικά και άλλα χαρακτηριστικά δεν είναι σύγχρονα.

Όταν αποφασίζετε για τον προϋπολογισμό ανακαίνισης του σπιτιού σας, μπορεί να είναι ευκολότερο και πιο προσιτό, να ιεραρχήσετε τι πρέπει να γίνει ανά δωμάτιο και να δημιουργήσετε έναν προϋπολογισμό γύρω από το κόστος κάθε μεμονωμένου χώρου.

Mέσο κόστος ανακαίνισης

Κουζίνα

€1.000 - €2.500

Μπάνιο

€2.800 - €3.400

Πόσα πρέπει να ξοδέψω για μια ανακαίνιση σπιτιού;

Για να πάρετε μια ιδέα του προϋπολογισμού ανακαίνισης που θα πρέπει να έχετε, σκεφτείτε την αξία του σπιτιού σας, στο σύνολό του. Το κόστος ανακαίνισης προστίθεται στην αξία και συνεισφέρει στην άμεση ενοικίαση ή πώλησή του καθώς οι  σύγχρονες απαιτήσεις είναι μεγάλες

Τις περισσότερες φορές, είναι πραγματικά δύσκολο για έναν ιδιοκτήτη να γνωρίζει από πού να ξεκινήσει. Η εμπλοκή ενός αρχιτεκτονικού γραφείου ή/και εργολάβου κατασκευών όσο νωρίτερα στη διαδικασία ανακαίνισης, είναι η ασφαλέστερη κίνηση που μπορείτε να κάνετε.

Στην αρχική συζήτηση μαζί μας, μπορούμε να κατανοήσουμε τις ανάγκες και τις προτεραιότητές σας έτσι ώστε να σας καθοδηγήσουμε σε ένα έργο ανακαίνισης που να είναι πραγματικά ρεαλιστικό με βάση τον προϋπολογισμό σας.

Καθορίστε τη χρηματοδότηση πριν ολοκληρώσετε τον προϋπολογισμό σας

 

Πριν ορίσετε τον προϋπολογισμό για την ανακαίνιση του σπιτιού σας, πρέπει να προσδιορίσετε πώς θα την χρηματοδοτήσετε. Είτε πληρώνετε με ιδία ή με δανειακή χρηματοδότηση, ο προϋπολογισμός της ανακαίνισής σας θα πρέπει να είναι εντός του ορίου των διαθέσιμων κεφαλαίων σας.

Εάν προσλάβετε εργολάβο/αρχιτέκτονα για να κάνει κάποια διερευνητική εργασία από νωρίς, στο μέλλον θα υπάρξουν πολύ λίγες απρόβλεπτες εργασίες που θα εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης.

Αφού έχετε αποφασίσει πόσα θα ξοδέψετε, χρησιμοποιήστε τα παρακάτω βήματα για να δημιουργήσετε ένα σχετικά λεπτομερές σχέδιο και προϋπολογισμό.

 

Βήματα για τη δημιουργία λεπτομερούς προϋπολογισμού ανακαίνισης σπιτιού

Βήμα 1: Δώστε προτεραιότητα στις ανάγκες ανακαίνισης

Ο ευκολότερος τρόπος να παραμείνετε εντός προϋπολογισμού κατά τη διάρκεια μιας ανακαίνισης είναι να γνωρίζετε ακριβώς τι θέλετε να κάνετε. Δημιουργήστε μια λίστα με όλα όσα θα θέλατε να περιλαμβάνει το έργο και, στη συνέχεια, διαχωρίστε τα στοιχεία αυτά σε επιθυμίες και ανάγκες.

Σκεφτείτε τη σωστή σειρά για την πραγματοποίηση της ανακαίνισης. Δεν έχει νόημα να αποκτήσετε νέους πάγκους κουζίνας, αν γνωρίζετε ότι αργότερα πιθανότατα θα χρειαστεί να αλλάξετε τα ντουλάπια σας, σωστά; Το να κάνεις τα πράγματα με τη σωστή σειρά εξοικονομεί χρόνο και χρήμα μακροπρόθεσμα.

Κάντε αυτές τις ερωτήσεις στον εαυτό σας:
  • Για ποιόν λόγο γίνεται η ανακαίνιση;
  • Τι χρειάζεται για να συμβεί αυτό;
  • Σε τι είστε διατεθειμένοι να συμβιβαστείτε;

Βήμα 2: Δημιουργήστε ένα πλάνο αναδιαμόρφωσης με εκτιμήσεις κόστους

Αφού θέσετε τον στόχο για την ανακαίνιση του σπιτιού σας, δημιουργήστε ένα λεπτομερές πλάνο που να περιλαμβάνει το αναμενόμενο κόστος. Αυτό θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε έναν προϋπολογισμό αναδιαμόρφωσης και να εξηγήσετε ακριβώς αυτό που θέλετε στους εργολάβους σας.

Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε το κόστος κάθε επιμέρους τμήματος του έργου και το εκτιμώμενο κόστος για εργασία και υλικά. Για να αναπτύξετε καλύτερα τις εκτιμήσεις κόστους ανακαίνισης:

  • Άμεση προτεραιότητα σε μια ολική ανακαίνιση είναι η ριζική αντικατάσταση υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων. Οι εργασίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι για μια σωστή και έξυπνη ανακαίνιση.
  • Επιλέξτε φωτιστικά και φινιρίσματα με τη βοήθεια μια έμπειρης διακοσμήτριας. Στο τρισδιάστατο σχέδιο που θα παραλάβετε συμπεριλάβετε χρώμα, πόμολα, βρύσες, πλακάκια, δάπεδα και ο,οτιδήποτε άλλο χρειάζεστε.
  • Συμπεριλάβετε τις οικοσυσκευές που θέλετε και τι υπολογίζετε να ξοδέψετε γι αυτές. Συμπεριλάβετε το κόστος εγκατάστασης, παράδοσης και τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύετε να ανακυκλώσετε τις παλαιότερες συσκευές σας.
  • Σκεφτείτε τι έξοδα διαβίωσης θα επιβαρυνθείτε κατά τη διάρκεια του έργου σας, σε περίπτωση που κατοικείται ήδη σε αυτό το σπίτι. Λάβετε υπόψη το κόστος διαβίωσης χωρίς τυχόν λειτουργική κουζίνα για κάποιο διάστημα, τυχόν διαμονή εκτός σπιτιού κατά τη διάρκεια των εργασιών και συμπεριλάβετε αυτά τα κόστη στον προϋπολογισμό σας. Επίσης πιθανόν να προκύψουν έξοδα μεταφοράς και αποθήκευσης υφιστάμενων αντικειμένων της οικίας σας.
  • Εάν έχετε τη δυνατότητα να δημιουργήσετε ένα πλάνο που είναι αρκετά λεπτομερές και περιλαμβάνει την επιλογή για παράδειγμα των φινιρισμάτων και των φωτιστικών σας, οι συνομιλίες σας με τις εταιρίες ανακαίνισης μπορούν να επικεντρωθούν ως επί το πλείστον στα εργατικά κόστη.

Βήμα 3: Ζητήστε προσφορά εργολάβο / τεχνικό γραφείο

Τώρα πλέον ξέρετε τι χρειάζεστε, τι θέλετε και τι οικονομική δυνατότητα έχετε για κάθε μέρος του έργου. Ήρθε η στιγμή λοιπόν, να βρείτε έναν ανάδοχο που μπορεί να ολοκληρώσει το έργο σας εντός του προϋπολογισμού σας.

Επικοινωνήστε μαζί μας, ώστε να σας δώσουμε μια άκρως ανταγωνιστική οικονομοτεχνική προσφορά, με ξεκάθαρη ανάλυση κόστους για κάθε επιμέρους εργασία και σαφές χρονοδιάγραμμα εργασιών.

ReConArt

Ζητήστε μας να εξετάσουμε το σχέδιο του έργου σας και τον προϋπολογισμό ανακαίνισης του σπιτιού, έτσι ώστε να δείτε εάν υπάρχουν κόστη που μπορεί να έχετε παραβλέψει.

Κατά την επιλογή εργολάβου/αρχιτέκτονα:

Ολοκληρώστε τις συζητήσεις μαζί μας και ελέγξετε παλαιότερες εργασίες μας, και τις συστάσεις μας. Προσπαθήστε να είστε σαφείς τόσο για το έργο σας όσο και για τον προϋπολογισμό σας. Εάν μας ενημερώσετε ότι ακολουθείτε έναν περιορισμένο προϋπολογισμό, είναι πιο πιθανό να σας γνωστοποιήσουμε για τυχόν πρόσθετα έξοδα που απαιτούνται, χρονικές καθυστερήσεις και αλλαγές στο έργο.

Συζητήστε μαζί μας για το πώς θα προσεγγίσετε τυχόν απρόβλεπτα ζητήματα και πώς αυτό επηρεάζει τον προϋπολογισμό της ανακαίνισης.

Εάν καμία από τις εκτιμήσεις μας δεν ταιριάζει στον προϋπολογισμό σας για την ανακαίνιση, περιορίστε το έργο μέχρι να είστε άνετοι με το κόστος. Χρησιμοποιήστε τη λίστα των επιθυμιών και των αναγκών σας για να εξαλείψετε μέρη του έργου που προηγουμένως θεωρούσατε λιγότερο σημαντικά.

Χρησιμοποιήστε την προσφορά μας καθώς και ό,τι άλλο έχει επιπλέον ειπωθεί μεταξύ μας για να κάνουμε μια τελική ενημέρωση στο σχέδιο της ανακαίνισης πριν ξεκινήσουν οι εργασίες, ώστε να είστε βέβαιοι ότι το τελικό έργο παραμένει εντός προϋπολογισμού.