Skip to main content

Πόσο κοστίζει η ανακαίνιση ενός μπάνιου;

Επειδή τα μπάνια είναι ένα από τα πιο χρησιμοποιημένα δωμάτια σε ένα σπίτι, χρειάζονται τακτική συντήρηση και αρκετές φορές πλήρη ανακαίνιση. Aν η ανακαίνιση μπάνιου είναι κάτι που σκέφτεστε αλλά σας προβληματίζει το κόστος, μαζέψαμε σε αυτό το άρθρο ορισμένες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν.

Οι ανακαινίσεις μπάνιου έχουν από τις υψηλότερες αποδόσεις επένδυσης από οποιαδήποτε άλλη εργασία μπορείτε να κάνετε στο σπίτι σας. Ένα παλιό μπάνιο μπορεί να μειώσει την αξία μεταπώλησης ενός σπιτιού, ενώ μια καλοσχεδιασμένη ανακαίνιση μπάνιου μπορεί να προσελκύσει τους αγοραστές και να κάνει μια υψηλότερη τιμή σπιτιού να φαίνεται λογική.

Τα πολυτελή υλικά αυξάνουν το συνολικό κόστος και αξίζουν τον κόπο εάν είναι στον προϋπολογισμό σας, αλλά μια ποιοτική ανακαίνιση μπορεί να γίνει και με έξυπνο τρόπο και χαμηλό μπάτζετ και να είναι όμορφη.

Κατά μέσο όρο μια ανακαίνιση μπάνιου θα κοστίσει περίπου 3.800€ με πλήρη αντικατάσταση υδραυλικών και αποχετευτικών σωληνώσεων. Η πιο οικονομική ανακαίνιση μπορεί να γίνει περίπου με 3.500€ επίσης με πλήρη αντικατάσταση υδραυλικών και αποχετευτικών σωληνώσεων. Οι τιμές αυτές είναι τελικές χωρίς να περιλαμβάνεται ο Φ.Π.Α. και χωρίς κρυφά σημεία. Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να προσθέσουμε πως απαιτείται μεγάλη προσοχή στην προσφορά που θα παραλάβετε καθώς θα πρέπει να περιλαμβάνονται όλες οι εργασίες και τα υλικά που απαιτούνται για μια λειτουργική κατασκευή.

Σαν εταρεία προτείνουμε την πλήρη αντικατάσταση των υδραυλικών, αποχετευτικών σωληνώσεων και ηλεκτρολογικών καλωδιώσεων καθώς αυτές οι εργασίες υποδομής είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας λειτουργικής κατασκευής. Οι εργασίες ανακαίνισης ενός λουτρού διαρκούν περίπου 10 ημέρες.

Όταν αποφασίζετε για τον προϋπολογισμό ανακαίνισης του σπιτιού σας, μπορεί να είναι ευκολότερο και πιο προσιτό, να ιεραρχήσετε τι πρέπει να γίνει ανά δωμάτιο και να δημιουργήσετε έναν προϋπολογισμό γύρω από το κόστος κάθε μεμονωμένου χώρου.

Ενδεικτικά

(με πλήρη αντικατάσταση υδραυλικών και ηλεκτρολογικών)

Μέσο κόστος

€3.800

Χαμηλότερο κόστος

€3.500

Ανάλυση κόστους ανακαίνισης μπάνιου

Το μέγεθος του δωματίου, η διαρρύθμιση, ο αριθμός των φωτιστικών και η ποιότητα των υλικών επηρεάζουν την τελική τιμή μιας ανακαίνισης μπάνιου.

Δώστε προτεραιότητα σε αυτά που είναι για εσάς πιο σημαντικά και επιλέξτε σημεία που μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα.

Ενδεικτικά(στις τιμές περιλαμβάνεται και η τοποθέτηση):

 • Ντους-καμπίνα  από 290€
 • Πλακίδια τοίχου δαπέδου με τοποθέτηση  για λουτρο συνολικής επιφάνειας 25m2 από 700€
 • Λεκάνη  από 130€
 • Έπιπλο λουτρού  από 150€
 • Υδραυλικές εργασίες με πίνακα υδροληψίας  από 900€

Βρύσες και Υδραυλικά

Αυτό το κόστος είναι ανάλογο με το πόσο πρόσφατα χτίστηκε το σπίτι σας, το στυλ και τα υλικά που θα επιλέξετε. Η επιλογή του υλικού, και του στυλ των βρυσών θα επηρεάσει επίσης το κόστος, αλλά όμορφες βρύσες μπορούν να βρεθούν σε ένα ευρύ φάσμα τιμών.

Οι υδραυλικές εγκαταστάσεις ενός σπιτιού είναι ίσως το πρώτο πράγμα που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν μας. Από μία καλή εγκατάσταση προκύπτει ένα σπίτι χωρίς υγρασίες, προβλήματα όπως πτώση πίεσης και απρόβλεπτες ζημιές.

Τι οφέλη έχουμε όμως από το σύστημα του πίνακα υδροληψίας. Ο πίνακας υδροληψίας είναι ένα σύστημα που τοποθετείται εσωτερικά σε κάποιο τοίχο στο μπάνιο και μας παρέχει ασφάλεια και άνεση στην εγκατάσταση μας και την χρήση της. Αρχικά αντιλαμβανόμαστε μια πολύ πιο σταθερή πίεση σε ταυτόχρονη χρήση δύο η και παραπάνω παροχών (π.χ. πλυντήριο, νεροχύτης και μπάνιο) σε σχέση με την χρήση του παλαιού κλασσικού συστήματος. Επίσης μας δίνει την δυνατότητα απομόνωσης κάθε μίας παροχής ξεχωριστά.

Το άλλο θετικό που έχουμε με αυτό το σύστημα είναι ότι όλες οι σωλήνες ξεκινάνε από τον πίνακα υδροληψίας και καταλήγουν στο κάθε είδος μονοκόμματες χωρίς ενώσεις (οι οποίες μακροχρόνια ίσως να είχαν διαρροή). Τέλος με αυτό το σύστημα όλες οι σωλήνες του σπιτιού η του μπάνιου σας οδεύουν εσωτερικά στα δάπεδα και έτσι μηδενίζουμε τις πιθανότητες να τρυπήσουμε κάποια σωλήνα μετά από κάποια χρόνια που θα χρειαστεί να τοποθετήσουμε στο μπάνιο κάποιο αξεσουάρ η κάποιο έπιπλο.

Η διαφορά του κόστους αυτού του συστήματος με το κλασσικό είναι αμελητέα εν συγκρίσει των προτερημάτων του. Ο πίνακας υδροληψίας είναι το σύστημα που μας κάνει μία ασφαλή και λειτουργική εγκατάσταση χωρίς ζημιές και προβλήματα.

Ντους

Το κόστος ενός νέου ντους μπορεί να κυμαίνεται σε σχετικά μεγάλο εύρος. Εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά που θα επιλέξετε και τα υλικά. Τα ντους με πέτρινο δάπεδο και ενσωματωμένα καθίσματα κοστίζουν περισσότερο ενώ τα μικρά ακρυλικά ντους βρίσκονται στο άλλο άκρο του φάσματος τιμών.

Ντουλάπια

Σχεδόν όλα τα μπάνια χρειάζονται αποθήκευση για επιπλέον σαμπουάν, σαπούνι, πετσέτες και προϊόντα καθαρισμού. Τα υπάρχοντα ντουλάπια μπορούν να ανανεωθούν για εξοικονόμηση κόστους ή μπορούν να επιλεγούν νέα ντουλάπια. Ανάλογα με το μέγεθος του χώρου και την επιλογή του στυλ καθορίζεται και το αντίστοιχο κόστος.

Λεκάνη

Τόσο το κόστος υλικού όσο και η εγκατάσταση μιας τουαλέτας είναι χαμηλά σε σύγκριση με άλλα κόστη που συνεπάγεται η ανακαίνιση. Οι επιλογές στον τύπο της λεκάνης έχουν άμεση σχέση με τον τύπο του καζανακίου. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένες διαφορές ως προς την πρακτικότητά τους και την τιμή τους.

 • Χαμηλής Πίεσης

Πρόκειται για τις λεκάνες που αποτελούνται από δύο μεγάλα κομμάτια πορσελάνης, τη βάση και το καζανάκι. Αυτά δένουν στεγανά μεταξύ τους κατά την τοποθέτηση, δημιουργώντας έναν αρμό. Οι λεκάνες χαμηλής πίεσης είναι, αναμφισβήτητα, ο πιο διαδεδομένος τύπος λεκάνης. Το καζανάκι τους είναι το κλασικό, χαμηλής πιέσεως.

 • Κρεμαστές Λεκάνες

Οι κρεμαστές λεκάνες είναι μια εξαιρετική, μοντέρνα και πρακτική λύση στα σύγχρονα μπάνια. Συνοδεύονται αποκλειστικά από εντοιχισμένο καζανάκι. Η τιμή τους είναι ακριβότερη και, αν συνυπολογίσουμε το κόστος ενός καλού καζανακίου και της εγκατάστασής τους, είναι σίγουρα ο πιο ακριβός τύπος λεκάνης. Προφανώς, είναι πανεύκολες στο καθάρισμα και προσφέρουν μια κορυφαία αισθητική.

 • Χαμηλής Πίεσης Μονοκόμματες

Οπτικά, η διαφορά τους από τις παραπάνω είναι ότι κατασκευάζονται ως ένα, ενιαίο κομμάτι. Δεν έχουν αρμούς και αυτό τις κάνει ευκολότερες στο καθάρισμα. Επίσης, με τα κριτήρια αισθητικής του σύγχρονου μπάνιου, είναι αδιόρατα ομορφότερες.

Από την άλλη μεριά, αν συγκριθούν με αντίστοιχης ποιότητας λεκάνες δύο τεμαχίων, είναι σαφώς πιο ακριβές. Ως προς την άποψη ότι εξαλείφει τα προβλήματα διαρροής στον αρμό, που ενδεχομένως να προκύψουν με τα χρόνια στις λεκάνες δύο κομματιών, εμείς θα διαφωνήσουμε. Ο λόγος είναι ότι μια σωστή εγκατάσταση δε θα έχει ποτέ τέτοιου τύπου προβλήματα. Μάλιστα, επειδή οι μονοκόμματες λεκάνες είναι λιγότερο συνηθισμένες, ίσως είναι δυσκολότερο να βρείτε ανταλλακτικά για το καζανάκι της, αν χρειαστεί. Το καζανάκι και σε αυτή την περίπτωση είναι το χαμηλής πίεσης.

 • Γωνιακές Λεκάνες

Για εξαιρετικές περιπτώσεις, που το μπάνιο είναι πολύ μικρό και δεν υπάρχουν περιθώρια επιλογών, μια λύση είναι οι γωνιακές λεκάνες. Κατά βάση, πρόκειται για υποκατηγορία των λεκανών δύο κομματιών, με την πλάτη της πορσελάνης του καζανακίου να σχηματίζει ορθή γωνία.

 • Λεκάνες Υψηλής Πίεσης

Ένας πιο εξεζητημένος τύπος, είναι οι λεκάνες υψηλής πίεσης που αποτελούνται από δύο ξεχωριστά κομμάτια πορσελάνης που δεν θηλυκώνουν μεταξύ τους, τη βάση και το καζανάκι. Το καζανάκι τοποθετείται αρκετά ψηλότερα στον τοίχο και συνδέεται με τη λεκάνη με εμφανή σωλήνα. Σε αυτόν τον τύπο, μπορείτε να αγοράσετε μόνο βάση λεκάνης και να τη συνδυάσετε με ξεχωριστό καζανάκι. Σήμερα επιλέγεται πολύ σπάνια, με μοναδική εξαίρεση κάποια μπάνια με ειδικές απαιτήσεις ρετρό αρχιτεκτονικής.  

 • Λεκάνες Κάτω Αποχέτευσης

Σχεδόν πάντα, η αποχέτευση βρίσκεται στον τοίχο. Ωστόσο, σε πολύ παλιές οικοδομές, μπορεί να βρίσκεται στο πάτωμα. Σε αυτή την περίπτωση, χρειαζόμαστε λεκάνη κάτω αποχέτευσης και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη μέτρηση της απόστασης από τον τοίχο ως το κέντρο της οπής της αποχέτευσης.

Ολική ανακαίνιση μπάνιου

Έπιπλο λουτρού

Τα έπιπλα λουτρού περιλαμβάνουν συνήθως έναν πάγκο, ντουλάπια, νιπτήρα και ποικίλουν σε χρωματισμό και σχεδιασμό. Υπάρχουν έπιπλα με ένθετο νιπτήρα από πορσελάνη, έπιπλα με επικαθήμενο νιπτήρα και πάγκο από ξύλο κόντρα πλακέ θαλάσσης. Ιδιαίτερη κατηγορία αποτελεί το έπιπλο με πάγκο γρανίτη ή υαλομάρμαρο και νιπτήρα υποκαθήμενο. Για προσαρμοσμένα έπιπλα σε χώρους με ειδικές απαιτήσεις η τιμή θα είναι σίγουρα υψηλότερη.

Πλακίδια

Τα γρανιτοπλακίδια που χρησιμοποιούνται σήμερα προσθέτουν αντοχή στον χρόνο. Ένας άλλος παράγοντας κόστους σε σχέση με τα πλακίδια είναι ότι πρέπει να τοποθετηθούν σε μια απολύτως επίπεδη και ομαλή επιφάνεια και αν η επιφάνεια χρειάζεται διόρθωση τότε θα έχει και επιπλέον κόστος.

Τα πολύ μεγάλα πλακίδια επίσης προσθέτουν κόστος αν και η χρήση μεγάλων πλακιδίων θα κάνει το μπάνιο σας να φαίνεται μεγαλύτερο.

Όταν επιλέγετε πλακίδια θα έχετε τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε ματ, σατινέ και γυαλιστερά.

Κόστος ανακαίνισης κύριου μπάνιου & μπάνιου επισκεπτών

Oι ιδιοκτήτες συνήθως επενδύουν τα περισσότερα χρήματα στα κύρια μπάνια τους. Τα είδη πολυτελείας, όπως οι μπανιέρες με υδρομασάζ, θα είναι πιο δαπανηρά από τα τυπικά. Τα κύρια λουτρά συχνά περιλαμβάνουν ξεχωριστό ντους και μπανιέρα, διπλό νιπτήρα και περισσότερο χώρο για πράγματα όπως ντουλάπια και φωτιστικά.

Το κόστος για την ανακαίνιση ενός μικρού μπάνιου επισκεπτών είναι περίπου το μισό από ένα κύριο μπάνιο.  Ένα μπάνιο επισκεπτών  που δεν περιλαμβάνει μπανιέρα ή ντους έχει σημαντικά μικρότερο κόστος.

Όταν αποφασίζετε για τον προϋπολογισμό ανακαίνισης του σπιτιού σας, μπορεί να είναι ευκολότερο και πιο προσιτό, να ιεραρχήσετε τι πρέπει να γίνει ανά δωμάτιο και να δημιουργήσετε έναν προϋπολογισμό γύρω από το κόστος κάθε μεμονωμένου χώρου.

Πόσο αυξάνει την αξία του σπιτιού μια ανακαίνιση μπάνιου;

Οι ανακαινίσεις μπάνιου μπορούν να καλύψουν μεταξύ 60% και 70% του κόστους τους κατά τη μεταπώληση. Μπορείτε να έχετε τη μεγαλύτερη απόδοση της επένδυσης προσθέτοντας νέα πλακίδια, ενημερώνοντας τα ντουλάπια και εγκαθιστώντας φωτεινό, πιο φυσικό φωτισμό. Ένας όμορφος μεγάλος καθρέπτης επίσης προσθέτει στην εμφάνιση και την αξία του μπάνιου σας και είναι κάτι που το προτείνουμε συχνά.

Όταν αποφασίζετε για τον προϋπολογισμό ανακαίνισης του σπιτιού σας, μπορεί να είναι ευκολότερο και πιο προσιτό, να ιεραρχήσετε τι πρέπει να γίνει ανά δωμάτιο και να δημιουργήσετε έναν προϋπολογισμό γύρω από το κόστος κάθε μεμονωμένου χώρου.

Αναδιαμόρφωση χώρου

Κατά την ανακαίνιση του μπάνιου σας μπορεί να χρειάζονται κάποιες επιπλέον εργασίες που θα αναδιαμορφώσουν τον χώρο.

Αυτές οι εργασίες μπορεί να είναι για παράδειγμα το γκρέμισμα ενός τοίχου ή η επέκταση του χώρου με την απορρόφηση μιας κοντινής ντουλάπας ή η μετακίνηση των υδραυλικών για προσθήκη πρόσθετων νεροχυτών ή η μετακίνηση μιας μπανιέρας/ντους σε διαφορετική τοποθεσία. Αυτά τα έργα θα αυξήσουν επίσης τον προϋπολογισμό της ανακαίνισης.

Ζητήστε μας να δούμε το χώρο σας και να σας προτείνουμε την καλύτερη λύση για το μπάνιο και το σπίτι σας. Στην έκθεση της Reconart μπορείτε να δειτε τα υλικά και να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει. Από την Reconart θα λάβετε μια εμπεριστατωμένη οικονομοτεχνική προσφορά καθώς και τρισδιάστατο 3D σχέδιο με απεικόνιση του τελικού αποτελέσματος.

Όταν αποφασίζετε για τον προϋπολογισμό ανακαίνισης του σπιτιού σας, μπορεί να είναι ευκολότερο και πιο προσιτό, να ιεραρχήσετε τι πρέπει να γίνει ανά δωμάτιο και να δημιουργήσετε έναν προϋπολογισμό γύρω από το κόστος κάθε μεμονωμένου χώρου.